Jak prawidłowo segregować bioodpady?
Jak prawidłowo segregować bioodpady?
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że wreszcie zaczęliśmy to robić „prawie dobrze”. Dlaczego „prawie” – bo jeszcze zdarzają się miejsca gdzie występują pewne nieprawidłowości, na które chciałem zwrócić Państwa uwagę.
O czym więc szczególnie musimy pamiętać przy segregacji bioodpadów:
1. Odpady te wyrzucamy wyłącznie „suche” - nie wylewamy więc do pojemnika na
bioodpady resztek zup i sosów, nie wrzucamy zagnitych owoców i owoców
z kompotów, przetworzonych warzyw i owoców (np. resztki po obiedzie – ugotowane
ziemniaki, warzywa, kiszone ogórki, kiszona kapusta itp.).
Możemy natomiast wyrzucić np. obierki po ziemniakach, warzywach, liście świeżych
warzyw (kapusty, kalafiora, nać marchewki itp.), trawę, liście drzew, kwiaty, trociny,
korę, drobne gałęzie. Uwaga: gałęzie tniemy na odcinki maksymalnie 20 cm.
2. Odpady wyrzucamy do pojemnika wyłącznie luzem (bez worków i pojemników)
– to szczególnie ważne, ponieważ z uwagi na zanieczyszczenia wytwarzany kompost
nie będzie się nadawał do dalszego wykorzystania.
3. Absolutnie nie wrzucamy mięsa, kości i ryb – to zupełnie niedopuszczalne.
4. Nie wrzucamy również ziemi i kamieni, popiołów, odchodów zwierząt,
zaimpregnowanego drewna, płyt wiórowych i pilśniowych.
Nie zachowanie tych zasad powoduje bardzo wysokie dodatkowe koszty przetwarzania tego odpadu na kompostowni, a przecież nie chcemy aby opłaty za śmieci wzrastały, szczególnie w dzisiejszych trudnych czasach. Często obsługa śmieciarki nie widzi jakie zanieczyszczenia są wewnątrz pojemników (zdarza się, że zwykłe śmieci przysypane są bioodpadami) i problem zaczyna się po opróżnieniu śmieciarki na kompostowni. Pamiętajmy, że każdy z mieszkańców posiada pojemnik na odpady zmieszane więc jeśli są wątpliwości, lepiej jest wrzucić odpad do „zmieszanych” niż zanieczyścić bioodpady.
To nie jest trudne.
Waldemar Fertykowski
M.Z.K. Czarnków